Bereidingstemperaturen

Als je vlees bereidt in de oven of op de barbecue heb je te maken met een bereidingstemperatuur en een kerntemperatuur van het vlees. De bereidingstemperatuur is de temperatuur van je oven of bbq, de kerntemperatuur meet je met een kernthermometer waarvan het puntje in de kern van het vlees zit.

Je kunt een analoge thermometer gebruiken of een digitale, die ook af te lezen is op je smartphone. Bijvoorbeeld de HerQS Easy Pro Smart Thermometer met de mogeijkheid om zes probes te koppelen. Heb je geen zin in onhandige draden kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld de Meater +

Houd bij iedere garing rekening met een doorstijgende temperatuur als het vlees van de hittebron is. De warmte die aanwezig is in de buitenste lagen blijft nog even de kern verhitten waardoor een steak bijvoorbeeld nog zo’n twee graden doorgaart in de kern.

Rundvlees

Deze temperatuur kun je onder andere aanhouden voor onze rundvlees producten.

Als je steak wat dunner is kun je de truc met de vingers gebruiken: druk van je linkerhand de duim en de ringvinger tegen elkaar. Druk nu met de wijsvinger van je rechterhand tegen de muis van je linkerhand. Dezelfde tegendruk van het vlees betekent dat het medium rare is.

Onthoud: een steak hoef je maar één keer te draaien, op het moment dat er wat vocht bovenop komt drijven.

De kerntemperaturen van rundvlees zijn:

  • Rare:  52 graden
  • Medium rare:  55 graden
  • Medium:  58 graden
  • Well done:  68 graden

Kip

Kip moet altijd goed worden doorgegaard. De kunst is om zo te werken dat je zo weinig mogelijk vocht verliest en de kip sappig, mals en goed gaar is. Deze temperatuur kan je gebruiken voor onze kip producten

De kerntemperaturen van kip zijn:

  • Well done:  76 graden

Varkensvlees

Varkensvlees mag je niet rood eten. We zien in de prakijk dat sommige stukken varkensvlees wel eens met een streepje rosé wordt geserveerd. Varkensvlees gaart door bij 70 graden en hoger. Als de temperatuur te hoog wordt slaat het vlees door en wordt het taai. Het is de kunst om de garing te stoppen bij 68 graden Celsius. De kern gaart dan nog iets door. Je hebt bij varkensvlees twee soorten garing: normaal garen en low&slow garen. Deze tempraturen kan je gebruiken voor onze varkensproducten.

De kerntemperaturen van rundvlees zijn:

  • Rare:  52 graden
  • Medium rare:  55 graden
  • Medium:  58 graden
  • Well done:  68 graden